Waren de Goden kosmonauten?

De titel van dit boek is prikkelend en dat is de inhoud zelfs bijna vijftig jaar na dato ook nog. Erich von Däniken, die gedurende zijn leven echt veel te verduren heeft gekregen vanwege zijn op zijn minst afwijkende visie van de geschiedenis van de mensheid, betoogt hierin dat onze planeet al heel lang geleden bezocht is door buitenaardsen en dat deze mogelijk ook invloed hebben gehad op onze evolutie.

Hoongelach is hem uiteraard ten deel gevallen door de wetenschappelijke goegemeente, zoals dat Galileo ook ooit ten deel is gevallen evenals Ignaz Semmelweis (de arts die in de 19e eeuw voorstelde handen te wassen ter voorkoming van moeder- en kindsterfte en is geëindigd in een gesticht omdat hij voor gek werd verklaard). Met deze vergelijkingen wil ik niet stellen dat Erich von Däniken het ook hoe dan ook bij het rechte eind heeft maar beweer ik wel dat bepaalde waarheden in het verleden niet altijd als zodanig werden erkend en dat we derhalve nu ook niet alles zeker weten. Gek genoeg viert het doctrinematig denken tegenwoordig hoogtij in vele takken van wetenschap waardoor mensen met afwijkende ideeën soms verketterd worden en lijkt veel hedendaagse wetenschap ironisch genoeg dus op een dogmatische religie. Los van de wetenschappelijke onderbouwing van dit soort alternatieve boeken vind ik het persoonlijk ook heerlijk om te fantaseren over dit soort ideeën in plaats van ze a priori en zonder eigen onderzoek categorisch af te wijzen. Helaas is mijn ervaring dat veel volwassenen dit vermogen tot fantaseren verliezen en zodoende cynisch worden over zaken die zich afspelen buiten ons (huidige) normale, zintuiglijke voorstellingsvermogen. Met de gedachte spelen dat we nog lang niet alles weten en wellicht onderdeel zijn van een groter plaatje lijkt mij in ieder geval een gezonde houding en ik denk dat die houding in het verleden ook juist heeft geleid tot veel wetenschappelijke doorbraken en vernieuwende inzichten.

Enfin, de stelling van het boek is dus dat we allang door buitenaardsen zijn bezocht en dat deze buitenaardsen door de prehistorische mensen als goden werden gezien, waarna deze ook als zodanig in alle mythologieën en religies zijn opgenomen. Een gedachte-experiment uit het boek helpt bij het voorstellen van deze mogelijkheid: wat als wij als mens interstellair ruimtevarend zouden worden en een andere planeet met een minder ver ontwikkelde beschaving zouden bezoeken door middel van onze (dan uiteraard uitgevonden) vliegende schotels? Deze wezens zouden ons ook zeker als een soort goden zien en de verhalen over ons opnemen in hun overleveringen die van generatie op generatie worden doorverteld. Als je dan weer kijkt naar de mythologieën en religies die op aarde aanwezig zijn is het op zijn minst opvallend om bepaalde verhalen overal te zien terugkeren: een zondvloed, wezens uit de lucht die met rook en vuur op ons neerdalen en de aanwezigheid van reuzen (nephilim in de bijbel) zijn hiervan enkele voorbeelden. In het bijbelboek Ezechiel omschrijft Ezechiel de volgende gebeurtenis:

“Dit was wat ik zag. Er kwam plotseling een stormwolk uit het noorden, een enorme wolk met een stralende glans er omheen. Binnen in de wolk was een vuur. En in dat vuur zag ik iets dat schitterde als gloeiendheet metaal. Toen zag ik midden in de vuurgloed de gestalten van vier wezens. Terwijl ik naar de wezens stond te kijken, zag ik opeens dat er op de grond naast elk wezen een soort wiel was. Die wielen leken van turkoois. Ze waren alle vier hetzelfde. En het leek alsof er binnen elk wiel nóg een soort wiel was. De wielen konden elke kant op gaan. Ze hoefden zich niet om te keren als ze een andere kant op gingen. De velgen van de wielen waren ontzagwekkend hoog. En ze zaten rondom helemaal vol ogen. Als de wezens bewogen, gingen de wielen naast hen mee. Als de wezens opstegen, stegen ook de wielen op”

Ook zijn er in veel oude muurschilderingen bij bijvoorbeeld de Egyptenaren en Maya’s een soort archaïsch getekende ruimtewezens te zien met helmen op en ruimtepakken die bijzonder veel lijken op die van onze huidige astronauten. Er is een oude wereldkaart die uit de 15e eeuw dateert van de Turkse zeevaarder Piri Reis waarop Antarctica staat als continent met de rivieren en meren die zich daar ook daadwerkelijk onder het ijs bevinden. Echter, volgens onze wetenschap kon de beste man in zijn tijd helemaal niet weten dat er rivieren onder Antarctica liggen omdat het toen al bedekt was onder een massieve ijsplaat. Dit soort dingen maken mij enthousiast en vooral ook nieuwsgierig.

Daarbij zijn er op de aarde zelf ook meer dan genoeg onverklaarbare bouwwerken aanwezig waarbij je, met een open geest, vragen zou kunnen stellen. De piramides zouden gebouwd zijn in het absolute begin van de Egyptische beschaving, maar het is vrij onwaarschijnlijk dat deze bouwwerken ooit door een hele primitieve beschaving gebouwd zijn. Wij zouden dit nu waarschijnlijk niet eens kunnen! De piramides spiegelen het sterrenbeeld Orion bijna op de centimeter nauwkeurig maar volgens onze wetenschap konden de ‘primitieve’ Egyptenaren dit sterrenbeeld niet eens zien. Ook zijn de verhoudingen van de piramides absurd: de hoeveelheid wiskundige verhoudingen ten opzichte van de aarde en de kosmos is onvoorstelbaar (https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa-opinion-guest-authors/mathematical-encoding-great-pyramid-002323). Ook over bouwwerken als Stonehenge en de reuzenhoofden van Paaseiland bestaan nog gigantisch veel vragen. In mijn ogen moeten we hier met een wetenschappelijk open blik naar kijken en dus ons op zijn minst laten prikkelen door de gedachtekronkels van Erich von Däniken. Stel dat er inderdaad al buitenaardsen op de aarde zijn geweest, wat zouden die dan voor ons achterlaten? Dit soort bouwwerken zijn wellicht de cryptische raadsels die wij als mensheid gaan ontrafelen als we hiervoor genoeg gegroeid zijn in alle opzichten. En deze bouwwerken zijn ook duurzamer gebleken dan bijvoorbeeld in schrift vastgelegde verhalen (remember de bibliotheek van Alexandrië..).

Wat langer geleden heb ik al boeken van Graham Hancock gelezen en die beschrijft de mensheid als ‘a species with amnesia’. We zijn in zijn visie allerlei verhalen over onze werkelijke afkomst en geschiedenis verloren. Erich von Däniken heeft met zijn boek echter wel een sterk effect in de wereld teweeggebracht: hij heeft een nieuwe generatie schrijvers, waaronder Graham Hancock, geïnspireerd waardoor deze mogelijke alternatieve geschiedenis van de aarde én de mensheid in ieder geval serieus onderzocht wordt. En indirect is door hem nu ook de show Ancient Aliens te zien op History Channel.

Een voorbeeldje van de Ancient Alien serie op Youtube. Ik vind dit fascinerend.

Ik vind deze show persoonlijk fantastisch al vind je in de comments op YouTube uiteraard vooral veel cynisme. Er wordt in deze kortdurende filmpjes gespeculeerd en nagedacht over bepaalde oude, vaak religieuze overleveringen en rare verschijnselen op aarde en een mogelijke invloed van Antieke Aliens op deze zaken. Ik ga vrij lekker op dit soort content maar dat zul je na het lezen van dit stukje wel snappen. Het prikkelt mijn fantasie enorm, ook als het allemaal niet waar is. Het is als het lezen van een fantasyboek waarbij er dus nog een kans bestaat dat het echt zo gebeurd is, dat is toch ook gewoon spannend? Ik denk dat Erich von Däniken voor altijd gezien zal blijven worden als de pionier op het vlak van deze grenswetenschap en dat over honderden jaren (en wie weet eerder) erkend gaat worden dat hij in veel gevallen gelijk had. Gelukkig is hij vooralsnog niet in een gekkenhuis beland door de vele aanvallen die er gedurende zijn leven op hem zijn gedaan! Mocht je dit boek gaan lezen, probeer dan niet elke pagina die je leest meteen te debunken door middel van een factcheckwebsite. Ik vermoed namelijk dat je meer leesplezier hebt als je je openstelt voor deze alternatieve geschiedenis en je kinderlijke fantasie weer de vrije ruimte geeft!

3 gedachten over “Waren de Goden kosmonauten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: