De Cholesterolmythe

In de afgelopen twee coronajaren heeft ons hele dagelijkse leven continu in het teken gestaan van het pogen te vermijden van een luchtweginfectie die niet veel dodelijker is dan de gewone griep. Het niet oplopen van deze luchtweginfectie middels mondkapjes, vaccinaties, boosters, nog meer boosters en het totaal dichtgooien van de gehele samenleving stonden hierbij gelijk aan ‘volksgezondheid’. Ik heb een andere visie op gezondheid die niet overeenkomt met enkel het gevrijwaard blijven van ziekte. Het is echter heel erg duidelijk geworden hoe sterk een bepaald ‘narratief’ de algemene publieke opinie kan vormen.

‘Narratief’ is een woord dat je tegenwoordig te pas en te onpas tegenkomt. Het is echter in mijn optiek dan ook een zeer bruikbaar woord. Het betekent namelijk meer dan een ‘verhaal’: binnen een verhaal zijn er vaak nog voor- en tegenstanders en mitsen en maren. Een narratief is een maatschappelijk dermate krachtige blauwdruk dat er niet meer buiten de kaders van dit narratief wordt gedacht, op straffe van uitsluiting of demonisering. Het zijn de lijntjes waarbinnen gekleurd wordt en waarbinnen ook de (politieke) discussie plaatsvindt. Het narratief is altijd gevormd binnen het zogeheten ‘Overton Window’: de duidelijk omrande kaders waarbinnen de publieke opinie zich bevindt en waarbinnen het debat dus mag plaatsvinden. Alle reguliere media blijken als voornaamste taak te hebben om allerlei narratieven continu in de lucht te houden met vaak de meest vergezochte artikelen. Dit wordt in mijn ogen in een steeds extremere mate zichtbaar.

In de Amerikaanse reguliere media wordt de CEO van Pfizer als goede bron gezien om in te schatten wanneer de pandemie voorbij is. Dit doet denken aan de Volkskrant in Nederland met ‘journalist’ Maarten Keulemans die klakkeloos alle standpunten van de grote farmaceuten overneemt.

Een duidelijk narratief wat betreft gezondheid betreft cholesterol. Iedereen weet dat cholesterol bijdraagt aan hart- en vaatziekten en dat een lager cholesterol ook gezonder is. Binnen deze lijntjes kleuren alle cardiologen: de vraag is mogelijk alleen welke cholesterolverlagers dan het beste werken. Dat cholesterol slecht is voor de mens is zodoende een duidelijk en breed geaccepteerd narratief en ik heb hierin dan ook jaren geloofd. Totdat ik dit boek las van Daan de Wit, die onderzoeksjournalist is voor het journalistencollectief ‘Follow the Money’. Intussen wordt het langzaamaan duidelijk wat voor een schandalige rol de farmaceuten hebben gespeeld in de coronacrisis (of in mijn optiek: de coronabeleidsmaatregelencrisis) maar dit boek van Daan de Wit legt een corruptie bloot die al tientallen jaren aan de gang is, die vele tientallen miljarden euro’s en waarschijnlijk ook vele tientallen miljoenen levens heeft gekost.

Wat is het verhaal dan? Sinds halverwege de vorige eeuw is er een ware epidemie van hart- en vaatziekten ontstaan: momenteel is dit in Nederland nog steeds doodsoorzaak nummer 1. In de jaren ’50 hielden veel voedingswetenschappers zich bezig met de vraag: wie is de boosdoener, suiker of vet? De voedingswetenschapper Ancel Keys heeft toen onderzoek gedaan waarbij vet overduidelijk als de schuldige werd aangewezen. De onderzoeken van Ancel Keys bleken later zo lek als een mandje maar het nieuwe narratief was toen al zeer sterk gevormd in het collectieve bewustzijn. Tot op dag van vandaag denken mensen dat vet er ook voor zorgt dat je vet en ongezond wordt. In zekere zin klinkt het natuurlijk ook logisch: van vet eten word je zelf ook vet. Ook vaten die door het vet dichtslibben, analoog aan een afvoerpijp, klinken op het eerste gehoor als een logische hypothese. In de jaren na Ancel Keys werd bij autopsies in de vervette aderen ook veel cholesterol gevonden, dat ook een vetachtige substantie is. De ‘smoking gun’ en zelfs de kogel waren hiermee gevonden en de hetze tegen vet en cholesterol gestart. In de afgelopen tientallen jaren heeft dit echter niet tot een daling van hart- en vaatziekten geleid want er is sprake geweest van een tegenovergestelde trend. Tevens zijn veel andere chronische ziektes aan een opmars bezig geweest waardoor we ook in Nederland steeds eerder chronisch ziek worden. Is de vet- en cholesterolhypothese van Ancel Keys wel de juiste?

Daan de Wit bij de Nieuwe Wereld met zijn uitleg over onze gemankeerde visie op hart- en vaatziekten

De meest voorgeschreven statine (cholesterolverlager) ter wereld: Lipitor, is na de Playstation het meestverkochte product ooit. Qua volksgezondheid hebben we sinds de jaren ’50 dan geen progressie geboekt, de commerciële successen van de farmaceuten hebben tenminste niet geleden onder het uitgebreid voorschrijven van deze statines. De normen voor ‘gezonde’ cholesterolwaardes worden ook steeds verder naar beneden bijgesteld waardoor ook steeds meer mensen ‘ziek’ zijn en in aanmerking komen voor deze medicijnen. Fijn dat de farmaceuten zo proactief proberen om ons allemaal gezond te houden! Het vreemde is echter dat cholesterol een lichaamseigen stof is: je lever maakt zelf in een zeer hoge mate cholesterol aan. Cholesterol blijkt op basis van recent onderzoek van het allergrootste belang te zijn voor het functioneren van je lichaamscellen omdat het een onderdeel is van iedere celmembraan in ons lichaam. Tevens is cholesterol van het grootste belang voor het functioneren van ons brein. Ouderen die statines gebruiken hebben ook een aanzienlijk grotere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Maar cholesterol wordt toch gevonden in beschadigde vaten? Het klopt dat er een correlatie is, maar het blijkt dat we de causaliteit al tientallen jaren verkeerd begrijpen. Cholesterol wordt bij beschadigde vaten als een soort lijm gebruikt om beschadigingen weer te repareren. Logisch dus dat het gevonden wordt in zwaar beschadigde vaten. De analogie van aliens en brandhaarden op aarde vind ik in die zin heel treffend. Stel dat aliens op aarde overal bij uitslaande branden brandweerwagens zouden zien: deze buitenaardsen zouden dan ook kunnen gaan denken dat de brandweerwagens verantwoordelijk zijn voor de branden. Ook hier is een correlatie maar is de causaliteit andersom. Bij cholesterol blijkt dit precies hetzelfde te zijn.

Daan de Wit werkt in het boek toe naar natuurlijke wijzen voor het voorkomen van hart- en vaatziekten en veroudering. Een stof die wij binnen ons westerse dieet veel te weinig binnenkrijgen is vitamine K. In combinatie met vitamine D zorgt deze vitamine K ervoor dat calcium vanuit je bloedbaan wordt opgenomen in de cellen van je botten en je gebit, waar het calcium in het menselijk lichaam ook thuishoort. Als dit overtollige calcium niet uit het bloed wordt opgenomen ontstaan er in de vaten microcalcificaties: kleine stukjes neerslag van calcium die ook voor kleine scheurtjes kunnen zorgen. Dit is het startpunt voor de serieuzere schade in de vorm van grote vaatscheuren en verkalking. Deze microcalcificaties zijn ook pas sinds kort met nieuwe microscopische technieken zichtbaar te maken. Het goed opnemen van calcium met afdoende vitamine K kan dus wellicht een betere behandeling blijken dan het met oogkleppen op verlagen van cholesterol naar steeds lagere niveaus. Ook de stoffen vitamine C, ubiquinol en collageen dragen bij aan een gezonde staat van de hart- en vaten. Al deze stoffen zijn echter vrij goedkoop aan te schaffen bij de kruidenier. Het zou zodoende dus ten koste gaan van de commerciële successen van farmaceuten als we mensen op deze meer natuurlijke manier zouden helpen. Wat vervelend! Daan de Wit heeft een heel knap boek geschreven in die zin dat hij zeer diepgaand de biologische mechanismes achter cholesterol en hart- en vaatziekten verklaart maar ook op een zeer nauwgezette wijze de extreem dubieuze praktijken van de grote farmaceuten blootlegt. Het boek heet zodoende zeer terecht de Cholesterolmythe omdat er sprake is van een enorme zwendel die al tientallen jaren lang aan de gang is.

Ik zou dit boek aan eenieder aanraden die geïnteresseerd is in de menselijke gezondheid en gezond ouder worden. Ken je iemand die statines gebruikt dan is dit het ideale cadeau: het kan diegene weleens van zijn medicijnen afhelpen en in de richting helpen van veel gezondere hart en vaten en een beter algeheel welzijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: