21 lessons: What I’ve learned from falling down the rabbit hole of Bitcoin

In het boek Alice in Wonderland begint het avontuur van Alice als ze een wit konijn volgt waarna ze in een konijnenhol valt, steeds dieper en dieper, waarbij ze allerlei bizarre avonturen beleeft waarover ze vlak tevoren niet had kunnen dromen. Het hol lijkt niet te eindigen en herbergt een enorme wereld waarvan anderen die daar niet zijn geweest geen weet kunnen hebben. De Oostenrijke computerwetenschapper en denker onder het pseudoniem Der Gigi heeft dit oorspronkelijke verhaal van Lewis Carrol gebruikt als analogie voor de avonturen die hij heeft beleefd sinds hij jaren geleden in de Bitcoin ‘rabbit hole’ is gevallen.

‘21 lessons: What I’ve learned from falling down the rabbit hole of Bitcoin’ (Hierna 21 Lessons) is een boekje dat je op een avond kunt lezen: het bevat 21 hoofdstukjes die allen zeer kort en bondig een specifieke les samenvatten die de auteur heeft geleerd sinds hij het Bitcoin universum heeft betreden. Ooit begon hij deze lessen te delen als korte berichtjes op Twitter en uiteindelijk hebben mensen in zijn omgeving hem gestimuleerd om deze lessen om te zetten in een boekvorm. Het boek is volledig gratis te lezen op de website www.21lessons.com en dit zou ik eenieder die geïnteresseerd is in het onderwerp van harte aanbevelen. Het boek The Bitcoin Standard zou ik echt aanraden als standaardwerk om de diepte in te gaan over het hoe en waarom van Bitcoin, maar is iets minder laagdrempelig dan dit toegankelijke werk dat ik letterlijk binnen twee uurtjes heb kunnen lezen. Een betere introductie tot Bitcoin in geschreven vorm heb ik nog niet gevonden.

De analogie met Alice in Wonderland is zeer treffend. Het is verbluffend hoe veel onderwerpen  er samenhangen met Bitcoin en hoe diep het metaforische konijnenhol op al deze thema’s gaat. Economie, wiskunde, natuurkunde, psychologie, filosofie, monetaire geschiedenis, computerwetenschap, politiek.. Over al deze onderwerpen heb ik sinds november 2020 zo enorm veel geleerd omdat ik zelf ook dit konijnenhol in ben gekukeld. Het is geen overdreven stelling dat Bitcoin de potentie heeft om je op een zeer fundamentele wijze te beïnvloeden waardoor je tevens de bakens in je persoonlijke leven verzet en met hele andere ogen naar de wereld gaat kijken en ook anders in de wereld gaat handelen. Het is tevens een proces dat niet ophoudt: er wordt ook wel gezegd dat nog niemand tot de bodem van het Bitcoin konijnenhol is gekomen. Gezien de nog dagelijks exponentieel toenemende hoeveelheid nieuwe podcasts, artikelen en boeken is het ook onwaarschijnlijk dat iemand deze bodem ooit gaat bereiken. Zeker omdat er bovenop de monetaire basislaag die Bitcoin intussen vormt (zie het als een monetair netwerk net zoals dat internet een netwerk is voor communicatie) intussen vele applicaties ontwikkeld worden die gebruik maken van het decentrale netwerk om een nieuwe wereld te bouwen. Bitcoin heeft zodoende de waardevolle eigenschappen die bijvoorbeeld goud ook heeft maar is vele malen dynamischer omdat het op velerlei wijze in applicaties en de economie kan worden ingebouwd. De potentie is oneindig en we staan nog aan de beginjaren van deze ontwikkeling, vergelijkbaar met de zoals de beginjaren ’90 de fundamenten legde voor het internet zoals wij dat nu kennen en gebruiken.

Op de X-as zie je het aantal jaren nadat zowel internet als Bitcoin ontstaan zijn. Op de Y-as het aantal gebruikers. We zijn nu in ongeveer een vergelijkbare periode als de beginjaren 90 voor internet

De 21 lessen uit dit boek waren bij mij deels al bekend maar hebben me op de thema’s van wiskunde en cryptografie toch weer een stuk meer begrip bijgebracht. Het krachtige van de online versie van het boek is ook dat er in ieder hoofdstuk vele bronnen en verwijzingen staan naar artikelen die het betreffende onderwerp verder uitdiepen. 21 Lessons is zo een uitstekend startpunt om summier alle belangrijkste thema’s die Bitcoin raakt beter te begrijpen maar is tevens een ingang naar de verdere diepgang op al deze thema’s mocht je daar de behoefte aan hebben. De ervaring na het 12-jarige bestaan van Bitcoin leert intussen dat die behoefte er zeer waarschijnlijk zal zijn.

Neem kortom twee uurtjes de tijd om dit korte werk tot je te nemen en laat je verleiden om net zoals de auteur en vele anderen het grote avontuur aan te gaan in het konijnenhol dat Bitcoin heet! Al is het alleen om beter te begrijpen waarover momenteel zo veel mensen het hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: