The Big Reset

Willem Middelkoop is een Nederlandse schrijver die ook een tijd financieel journalist is geweest bij RTLZ alvorens hij zich volledig op het beleggen heeft gestort. De meerdere boeken die hij heeft geschreven gaan over ons huidige financiële systeem dat is gebaseerd op ‘fiat currency’ of in het Nederlands ook wel fiduciaire valuta. Middelkoop schrijft al langere tijd met name over de onhoudbaarheid van een dergelijk systeem op langere termijn. In dit boek The Big Reset, niet te verwarren met The Great Reset die vanuit het World Economic Forum door Klaus Schwab en andere ‘filantropen’ wordt uitgerold, belicht hij van vele kanten en zeer goed gedocumenteerd wat geld nu eigenlijk is maar ook wat de fundamentele weeffouten zijn van ons huidige financiële systeem.

Geld heeft in principe drie mogelijke toepassingen: als eenheid van waarde-opslag, als ruilmiddel en als eenheid om te waarderen. Als waarde-opslag kun je je zuurverdiende centen bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten zodat je financiële ruimte hebt waardoor je zekerheid hebt over je toekomst. Je kanaliseert als het ware de energie die je vanuit je werk in geld omzet in een bepaald goed dat deze energie behoudt. Als ruilmiddel gebruiken we valuta dagelijks: we doen onze boodschappen met de euro’s die we met ons werk verdienen. Voor de rest kunnen we goederen, diensten en vastgoed uitdrukken in een bepaalde waarde hetgeen de wereld om ons heen structureert en stabiliseert. Iedere vorm van valuta voldoet bij voorkeur aan deze drie toepassingen.

Goud was in vroeger tijden ideaal als geld. Waarom is dat zo? Omdat een goede vorm van geld ook nog enkele specifieke eigenschappen dient te hebben naast de hiervoor genoemde functies: het moet duurzaam, deelbaar, makkelijk te verplaatsen en schaars zijn. Goud is zeer duurzaam want vergaat niet omdat het een edelmetaal is. Daarnaast is goud te splitsen of schaven in kleinere eenheden. Goud is in kleine hoeveelheden prima te verplaatsen: hiervan getuigen de vele antieke gouden munten die overal ter wereld zijn opgegraven. Hetgeen wat goud echter waardevol maakt is de schaarsheid ervan: er is een beperkte hoeveelheid goud die momenteel in omloop is in de wereld van zo’n twee volle olympische zwembaden. Afgezet tegen de grootte van onze planeet is dat echt heel weinig. Er wordt nog meer goud gewonnen uit mijnen dus de hoeveelheid goud neemt wel toe, omdat dit echter tijd en moeite en middelen kost betekent dit automatisch dat hetgeen er mee gewonnen wordt ook waardevol is. In technische termen wordt dit ook wel proof-of-work genoemd (bewijs van inspanning).

Het nadeel van goud is echter toch de splitsbaarheid en de mobiliteit. Het is een vrij zwaar metaal dus het is niet praktisch om in grote hoeveelheden mee te nemen en verplaatsen. Daarnaast is een stuk goud wel in kleinere stukjes op te delen maar is dit een vrij precair en arbeidsintensief proces. Zodoende is het papiergeld ontstaan, wat in eerste instantie een goudbewijs was. Het papiertje dat nu als ruilmiddel werd gebruikt, was nog wel om te zetten in goud bij de goudsmid. In de praktijk deed men dit echter vrijwel nooit omdat het papier toch handiger was om mee te nemen naar de markt. In deze ontwikkeling die in de middeleeuwen plaatsvond ligt de kiem van ons huidige bancaire systeem.

Vrij lang was papiergeld dus gekoppeld aan fysiek goud maar een aantal ontwikkelingen in de 20e eeuw hebben dit ongedaan gemaakt. In 1913 is de Federal Reserve Act aangenomen in de Verenigde Staten door president Woodrow Wilson: hiermee werd een centrale bank gecreëerd die als enige het recht heeft om dollars in omloop te brengen en hiermee de facto het monetaire beleid van de VS bepaalt. Deze wet werd gepust door een aantal zeer rijke bankiersfamilies waaronder de welbekende Rothschilds en Rockefellers. Deze centrale bank is in tegenstelling tot wat veel mensen denken in private handen. Overigens waren er in 1912 drie prominente senatoren tegen deze wet die hem hadden kunnen tegenhouden, maar deze zaten alle drie op de zinkende Titanic.

De Federal Reserve bepaalt dus het monetaire beleid en kan zodoende de hoeveelheid geld groter maken, waardoor de waarde van dit geld voor de gewone man vermindert. Een fenomeen dat bekend staat als inflatie. Als het ware zuigen ze de gekanaliseerde energie vanuit arbeid hiermee dus uit de maatschappij. Tevens kan het de totale hoeveelheid geld in omloop kleiner maken door de rente te verhogen. Ben Bernanke, een voormalig voorzitter van de Federal Reserve, heeft in de jaren 90 toegegeven dat de Federal Reserve door de geldhoeveelheid te verkleinen de Grote Depressie van 1929 heeft veroorzaakt. De centrale bank, die in private handen is, heeft dus kortom de macht om crises te veroorzaken die de gewone hardwerkende man en vrouw geweld aandoet. In de golf van faillissementen die in iedere crisis plaatsvindt kunnen banken en de centrale bank op deze manier eigendommen van schuldenaren naar zich toetrekken. Het is alsof ze een hengel uitgooien met goedkoop krediet waarna ze de hengel binnenhalen na het ontstaan van een crisis. Ook nu met de coronacrisis gaat dit wederom gebeuren. De miljardairs lopen weer lekker binnen.

In 1933 heeft Roosevelt een wet ingevoerd die alle Amerikanen verplichtte om hun goud tegen een vaste prijs aan de staat te verkopen. Het jaar hierna verhoogde de staat de waarde van goud met 25%. Dit is in feite gewoon diefstal. Na de tweede wereldoorlog was Amerika de nieuwe absolute supermacht van de wereld en is er op de Bretton Woods-conferentie besloten om de dollar de nieuwe reservevaluta van de wereld te maken, in plaats van de pound sterling. Om de boel nog erger te maken heeft Nixon in 1971 een wet getekend waarmee de goudstandaard is losgelaten. Hierdoor kan de Federal Reserve in theorie oneindig geld blijven bijdrukken en dat gebeurt dan ook gretig. In 2020 was 20% van de dollars die in omloop was in datzelfde jaar gedrukt. Dit betekent dus ook dat het spaargeld dat in dollars op de spaarrekening van de gemiddelde Amerikaan staat met 20% in waarde is verminderd. De fractie van de totale hoeveelheid dollars die eenieder bezit is namelijk met 20% kleiner geworden. Goud winnen is een arbeidsintensief proces maar de geldpersen aanzetten is dit niet: fiduciaire valuta heeft dus in feite geen reële waarde. J.F. Kennedy wilde af van het systeem zoals door Nixon ingevoerd en zijn eigen Amerikaanse dollars uitgeven buiten de Federal Reserve om. Met hem liep het evenals met de Titanic slecht af.

Een oude dollar die nog in te wisselen was voor goud

We hebben de kredietcrisis van 2008 opgelost met nog meer krediet: het is alsof een heroïnejunk zijn verslaving te lijf gaat met nog een extra shot heroïne. Omdat het fiduciaire geldsysteem puur op vertrouwen is gebaseerd en omdat iedere nieuwe euro of dollar niet door goud wordt gedekt, maar door een andere schuld, zijn alle maatschappijen die een dergelijk geldsysteem hebben uiteindelijk gevallen. Zelfs in het Romeinse rijk heeft de inflatie van hun munt, de Denarius, bijgedragen aan de ondergang van deze beschaving. Er werd steeds minder zilver aan deze munt toegevoegd waardoor het leger en de elite de munt niet meer vertrouwden, hetgeen tot maatschappelijke ontwrichting leidde. In de appendix van het boek staan ook honderden andere voorbeelden van valuta die zijn gevallen door hyperinflatie. Hyperinflatie is in dit fiduciaire geldsysteem uiteindelijk onvermijdelijk en dit verklaart ook de grote huidige vlucht in bijvoorbeeld Bitcoin, wat niet kan worden bijgedrukt.

Wat Middelkoop in het boek ook heel goed uitlicht zijn de verschrikkelijke gevolgen van het fiduciaire geldsysteem. Het is ooit ingevoerd omdat landen niet genoeg geld hadden om oorlog te voeren en zodoende een geldpers aan wilden zetten om deze wel te kunnen financieren. Wat de Federal Reserve een enorm groot gevaar maakt is het feit dat de dollar de reservevaluta van de wereld is. Bijvoorbeeld olie wordt alleen verhandeld in dollars, een vorm van handel waarbij de valuta ook wel de petrodollar wordt genoemd. Ook handel tussen landen onderling vindt vaak plaats in dollars. Omdat de VS oneindig dollars kunnen bijdrukken kunnen zij altijd eenvoudig goederen kopen van andere landen en hun eigen schulden als het ware ‘weg drukken’ met de geldpers. China heeft erg veel Amerikaans schuldpapier en is zodoende absoluut niet blij met dit Amerikaanse monetaire beleid. Landen zoals China en Rusland zijn zodoende al heel lang hun dollars langzaam aan het inwisselen tegen goud. Andere, minder rijke landen, kunnen echter moeilijk om de dollar als reservemunt heen. Kadhafi wilde de gouden dinar invoeren, een pan-Afrikaanse munt, en heeft de consequenties onder ogen moeten zien. Ook Saddam Hussein wilde af van de petrodollar en zijn olie in andere valuta verhandelen, en ook hij heeft dit geweten. Omdat de VS zoveel monetaire macht hebben, kunnen ze ook een enorm leger in stand houden. De dollar is zo mede de oorzaak en het gevolg van de enorme militaire overmacht van de VS en de interventiepolitiek die ze jarenlang hebben gevoerd.

De trendbreuk hierop was Donald Trump maar ik ben bang dat Joe Biden op de ouderwetse voet doorgaat en de wensen gaat uitvoeren van de heren achter de Federal Reserve. Het systeem is giftig en wordt gerund door een stel biljonairsfamilies van wie we de gezichten nooit zien. Het kan wat dat betreft niet snel genoeg helemaal in elkaar klappen. Mijn advies is daarom: investeer in Bitcoin en misschien ook wat in zilver en goud. In ieder geval in iets dat de overheid niet kan bijdrukken. Houd echter niet te veel euro’s in cash aan want door het continue bijdrukken van ook de Europese centrale bank verdwijnt de waarde ervan als sneeuw voor de zon! Wij gaan de hyperinflatie nog meemaken of als dat niet gebeurt, een volledig nieuw geldsysteem. Bescherm jezelf. En lees ook zeker dit boek om jezelf te onderwijzen!

Eén opmerking over 'The Big Reset'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: