MCT-olie

De afgelopen jaren ben ik een steeds grotere interesse gaan aanleggen voor het optimaliseren van gezondheid en welzijn. Ik heb gemerkt dat meditatie, yoga, lezen, veel sporten en slapen, weinig drinken en gezond eten zowaar leiden tot een enorme toename van het geluksgevoel en een sensatie van een algeheel welbevinden. Deze mate van fysieke, emotionele, mentale en spirituele balans leidt vervolgens tot het aantrekken van positieve ervaringen in het dagelijkse leven. Goede beoordelingen op werk, fijne interacties met vrienden en familie en het doorzien van bepaalde sluiers die over de wereld heen liggen. Wat vervolgens weer leidt tot meer financiële ruimte, een sterker ontwikkelde intuïtie, rijkere vriendschappen en een enorme kalmte en vertrouwen in het zich verder ontvouwende universum. Ik kan hetgeen ik doe dus iedereen aanraden maar het is lastig deze zijnstoestand in woorden uit te leggen: het is namelijk een continue ervaring die via alle zintuigen binnenkomt en zich zodoende niet eenvoudig laat voorschrijven als een soort recept. Er zijn in ieder geval vele luikjes opengegaan in mijn zich dagelijks expanderende bewustzijn. Groei is nu een constante en ik voel me als een ecosysteem dat elke dag in biodiversiteit toeneemt en waar elke dag meer in bloei staat.

Kunst geïnspireerd op ayahuasca

Het summum van een grote schoonmaak op alle terreinen is toch wel een weekendje ayahuasca, hetgeen ik eind januari weer heb gedaan. Dit plantmedicijn wordt in Nederland als drugs gezien omdat het geestverruimend is en omdat het qua effecten zeker onder de psychedelica valt. De grens tussen drugs en medicijnen is wat mij betreft echter zeer arbitrair en dubieus. De 3e doodsoorzaak na kanker en hart en vaatziekten zijn intussen door de dokter voorgeschreven medicijnen (iatrogene doden). In Amerika is een ware opiatenepidemie aan de gang, zijn oorsprong vindend in medicijnen die door artsen worden voorgeschreven. Tegelijkertijd verbieden we paddo’s, ayahuasca en cannabis terwijl deze natuurlijke producten al miljoenen jaren bestaan en de mensheid vanuit vroeger tijden altijd al hebben gediend om mystieke ervaringen te hebben, spirituele ceremonies te houden en pijn te bestrijden. Het idee om een plant illegaal te maken is an sich al vrij absurdistisch. Ayahuasca wordt door de gehele Amazone door verschillende inheemse stammen als een heilig medicijn gezien. En uit ervaring weet ik intussen dat dit de enige juiste kwalificatie is.

Enfin, deze beschouwing past wellicht beter in een toekomstige blog. Op zo’n weekend ayahuasca tref je vaak andere mensen die ook zeer geïnteresseerd zijn in spiritualiteit en gezondheid. Met de vier andere aanwezige jongens van mijn leeftijd heb ik buiten de ceremonies om dan ook heel veel gesprekken gehad over meditatie, sport, intermittent vasten, persoonlijke groei en voeding. Ik denk dat ik mezelf intussen wel kwalificeer als bio-hacker en dan is het prettig om informatie en kennis op te zuigen van andere bio-hackers. Qua voeding heb ik intussen één tip  van het weekend geïmplementeerd in mijn routine en holy fuck, wat is dit een gamechanger.

Kokosolie wordt tegenwoordig veel gebruikt als gezond plantaardig alternatief voor andere bakolie’s.  De vetzuren hebben een hoge verbrandingstemperatuur waardoor ze lang stabiel blijven en dit schijnt gezonder te zijn dan vetzuren die vanwege het verhittingsproces afbreken. Kokosolie bestaat uit lange en middellange vetzuren (Medium Chain Triglycerides) en vanuit kokosolie is MCT-olie te winnen door de lange vetzuren eruit te filteren. Lange vetzuren moeten in je lichaam verder worden afgebroken door het metabolisme alvorens deze kunnen bijdragen aan de verbranding van energie. De middellange (MCT)-vetzuren echter zijn, omdat ze korter zijn, direct bruikbaar voor de cellen van  je lichaam als energie. Ze kunnen ook door de bloed-brein barrière, de laag die tussen je bloedvaten en je hersens zit om potentieel schadelijke stoffen uit de hersens te weren. De MCT-vetzuren zijn na opname dus potentieel ook een directe energiebron voor je hersens. Omdat de vetzuren direct door je cellen worden gebruikt als energiebron worden ze ook niet omgezet in vet.

Na het weekend heb ik bij de Holland & Barret zodoende een fles MCT-olie gekocht en doe ik nu door mijn ochtendkoffie twee theelepeltjes van deze olie per kopje. Je proeft gelukkig geen verschil omdat de olie een volledig neutrale smaak heeft. Je merkt echter wel een verschil! Net zoals de meeste Nederlanders werk ik momenteel alleen maar thuis en de dagen lijken zodoende allemaal veel op elkaar, waarbij het gevaar van verveling en verlies van scherpte op de loer ligt. Door de toevoeging van MCT-olie aan de koffie echter, blijft de concentratieboog langer gespannen dan dit door koffie alleen zou duren. Het is een soort booster die een langdurig positief effect geeft op de cognitieve prestaties waardoor ik me beter kan concentreren tijdens overleggen, taken die ik normaal wellicht zou uitstellen direct oppak en zelfs op vrijdagmiddag nog de motivatie heb om dingen af te ronden voor de volgende week. Het is eigenlijk een soort kantoordoping die je een voorsprong geeft op collega’s die een gewoon kopje koffie drinken.

Klinkt allemaal super, maar is die olie wel gezond? Vetten hebben het de afgelopen decennia nogal moeten ontgelden als grote dikmaker en veroorzaker van hart- en vaatziekten. Meer en meer onderzoek naar voeding toont echter aan dat vooral (geraffineerde) suikers bijdragen aan diabetes en obesitas en dat gezonde vetten, mits met mate gebruikt, de risico’s op hart- en vaatziekten en kanker juist verminderen. Als je online onderzoek doet naar MCT olie blijken er nog vele andere gunstige effecten te zijn van het toevoegen van deze olie aan je dieet. Naast het verbeteren van cognitieve prestaties lijkt het ook het risico op neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer te verkleinen. Ook kan het helpen tegen epilepsie en autisme. Naast deze voordelen voor het brein heeft de olie anti-bacteriële en anti-fungale (schimmel) effecten en kan het helpen bij afvallen omdat het snel een verzadigd gevoel geeft.

Op basis van mijn ervaring van nu ongeveer twee weken raad ik dit middel ten zeerste aan als je je cognitieve prestaties wilt verbeteren! Daarnaast heb ik gemerkt dat de direct beschikbare brandstof uit deze olie ook bij het sporten bijdraagt aan verbeterde prestaties. Het hardlopen lijkt een stuk moeitelozer te gaan. Dit in combinatie met de overige preventieve gezondheidsvoordelen maakt het in mijn ogen een uitstekende toevoeging aan je dagelijkse dieetroutine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: