Nerdwriter

Het internet heeft een grote decentraliserende werking gehad op de mensheid. Zeker in de beginjaren van internet, voordat Big Tech begon met de grootschalige toepassing van censuur die we momenteel zien, stroomde informatie vrij van persoon naar persoon. Persbureaus, kranten en uitgevers zijn steeds minder relevant want via Twitter kan iedereen ter wereld journalist zijn. Er is een paradigmaverandering gaande waarbij er nog meer decentralisatie zal gaan optreden omdat het disfunctioneren van het oude systeem in deze corona-tijd steeds evidenter wordt. Bitcoin is in mijn ogen een ander duidelijk teken van deze paradigmaverschuiving, waarbij er onder onze ogen een gedecentraliseerd financieel systeem aan het ontstaan is.

Een fenomeen dat intussen tevens geëvolueerd is van inkt op papier naar code op internet is het essay. De term ‘essay’ werd voor het eerst gemunt door de Franse filosoof Michel de Montaigne (1533-1592). Zijn ‘Essais’ waren geschreven bespiegelingen over onderwerpen uit zijn dagelijkse leven. In die tijd een vernieuwend concept omdat er toen voornamelijk filosofische en religieuze werken werden geschreven. Het essay is sinds Michel de Montaigne geëvolueerd tot een format waarbinnen een specifiek onderwerp uitgebreid van verschillende kanten wordt belicht en is vaak opiniërend. Tegenwoordig heeft het essay in vernieuwende vormen ook zijn weg gevonden naar het wereldwijde web.

Nerdwriter is een online video-essayist en dit is ook hoe hij zichzelf nadrukkelijk profileert. Laat je niet misleiden door zijn naam die alleszins minder filosofisch en diepgaand klinkt dan die van Michel de Montaigne. Deze man heeft namelijk een indrukwekkende hoeveelheid kennis en filosofische bagage waarmee hij binnen korte videoformats een bepaald cultureel fenomeen uitgebreid belicht en verklaart. Hij heeft een enorme kennis van kunst en film en zijn beste video-essays behandelen dan ook deze onderwerpen. Hoewel ook zijn essays over muziek en contemporaine culturele verschijnselen zeker de moeite van het kijken waard zijn. Zelf begin ik recentelijk een grotere interesse te ontwikkelen voor kunst en het werk van Nerdwriter heeft daar in een grote mate aan bijgedragen. Zijn werk opent nieuwe luikjes in je hoofd en verruimt op die manier je kennis en geest. Bekijk bijvoorbeeld deze video waarin hij een Van Gogh uitgebreid ontleedt die mij enorm wist te prikkelen:

Intussen heb ik vrijwel het gehele oeuvre van Nerdwriter bekeken en het interessante is dat zijn video-essays over kunst op  een soort meta-wijze ook een vorm van kunst zijn. Hij monteert alles heel professioneel en weet vanuit zijn eigen cinematografische achtergrond precies de juiste snaren te raken wat betreft timing en effecten. In de comments op Youtube kun je dan ook vaak geëmotioneerde reacties lezen omdat Nerdwriter bepaalde kunstwerken en contemporaine werken van een dergelijk andere kant belicht dat zelfs de grootste liefhebbers en kenners van het betreffende werk worden getroffen door een nieuwe vlaag van inspiratie. Mij overkwam dit met zijn korte essay over de muziek in The Lord of the Rings. Ik heb alle drie deze films intussen wel zo’n vijftien keer gezien maar was me nooit bewust van hetgeen in dit prachtige fragment uiteen wordt gezet. Het voor het eerst bekijken van dit video-essay raakte bij mij als enorme fan dus een erg gevoelige snaar en ik ben de Nerdwriter dankbaar voor zijn zeer kundige analyse waarmee hij op zijn beurt mijn blik verder  heeft verruimd.

Nerdwriter heeft een zeer uitgebreide collectie essays over films en series en zijn diepzinnige uitleg van camerastandpunten, dialogen, specials effects en scripting hebben er bij mij aan bijgedragen dat ik film nu ook meer als een kunst kan beschouwen. Nerdwriter leert je als het ware kritisch kijken naar cinematografie en maakt je bewust van de finesses van bepaalde regisseurs waardoor hun werk zich boven de grijze massa verheft. Het heeft bij mij geleid tot een algehele opwaardering van de film als zijnde kunst. Zijn uitgebreide bespiegelingen over de reden waarom bepaalde films of scenes zijn geflopt zijn ook erg inzichtelijk. Hij weet te articuleren waarom bepaalde werken als kunst aanvoelen en andere als kitsch waarbij je dit als ‘ongetrainde’ kijker wel kunt aanvoelen maar moeilijker kunt verwoorden. Nerdwriter geeft je dus eigenlijk via zijn mini-colleges steeds kleine stukjes bagage om zelf kritischer naar kunst te kijken waardoor je jezelf op termijn ook steeds beter kunt uiten over waarom je iets goed of minder goed vindt. Ik vind het fantastisch dat deze content vrij verkrijgbaar is via Youtube terwijl het in mijn ogen echt een enorme educatieve waarde heeft. Een uitstekend voorbeeld van de decentralisatie van onderwijs: Nerdwriter is via Youtube een wereldwijde gratis leraar die een bijdrage levert aan het kennisniveau van vele miljoenen volgers.

Een hele interessante analyse waarom bepaalde actiescenes wél werken en andere niet

Los van zijn enorme kennis van film heeft Nerdwriter ook een zeer uitgebreide kennis van kunstgeschiedenis. Hij ontleedt vele schilderijen op dezelfde onderlegde manier als films en trekt je aandacht naar details die je zelf in een eerste oogopslag nooit zou opmerken. Ieder kunstessay van zijn hand zou zo een hoorcollege kunstgeschiedenis kunnen zijn. Een hoorcollege dat echter meestal maar zo’n zeven tot tien minuten duurt. Ik denk oprecht dat onderwijs op deze manier heel veel extra potentie biedt om mensen en ook kinderen te bereiken ten opzichte van de huidige manier van onderwijs die gedurende vele decennia relatief weinig geïnnoveerd is. Alles waar je je verder in verdiept wordt leuker en interessanter maar vaak moet je wel over een bepaalde drempel heen voordat je iets kan waarderen. Nerdwriter creëert in mijn ogen de meest laagdrempelige manier om naar kunst te leren kijken en zou kinderen denk ik ook beter kunnen bereiken en raken dan leerboeken of een verplicht af te werken Culturele Kunstzinnige Vorm (CKV) lijst. Hij prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid die in ieder mens zit en als je één van zijn essays hebt afgekeken wil je erna eigenlijk meteen door de rest heen bingen. Dat is dan ook bijna letterlijk wat mij is overkomen.

Ben je dus op zoek naar inspirerende nieuwe kennis op het gebied van kunst en filosofie maar heb je niet de tijd om een studie op te pakken of om die stapel boeken te lezen die in de kast staat te verstoffen: kijk iedere dag een kort video-essay van Nerdwriter en je spijkert die algemene kennis zeker bij. Dit terwijl je het idee hebt dat je naar entertainment zit te kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: