Wat God zei

Neale Donald Walsch is een Amerikaanse auteur die een indrukwekkende reeks boeken heeft geschreven vanuit een heel interessant perspectief: hij heeft deze boeken geschreven op basis van gesprekken die hij met God heeft gevoerd. Als je alleen dit leest zou je kunnen denken dat deze man ze niet helemaal op een rijtje heeft want er zijn wel meer mensen die denken dat ze een directe lijn met God hebben (of dat ze Napoleon zijn) en in principe zou ik niet van al die mensen een boek willen lezen. Echter zijn de meeste religies en heilige boeken ook ontstaan door openbaringen of directe boodschappen van god (bij Mozes en Mohammed bijvoorbeeld naar verluidt), dus wellicht is de God van deze antieke boeken wel nooit opgehouden met het doorsturen van boodschappen naar de mensheid? Als je vanuit dit gezichtspunt het boek ‘Wat God Zei’ een kans geeft heeft het wat mij betreft op vele vlakken echt enorm veel te bieden.

Ik heb jaren geleden de aanvankelijke driedelige reeks ‘Gesprekken met God’ gelezen en deze hebben mij een volledig ander en mooier perspectief op het leven gegeven. Neale Donald Walsch zat volledig aan de grond nadat hij na een nekbreuk zijn baan en relatie was verloren en ook een tijd als zwerver in een soort tentenkamp heeft geleefd (in Amerika kan dit gewoon allemaal gebeuren nadat je zelf wordt aangereden en een nekwervel breekt). Toen hij een woedende brief aan God schreef over zijn godgeklaagde situatie werd er tot zijn grote verrassing geantwoord, in die zin dat zijn hand de antwoorden die kwamen uit zichzelf schreef. God besloot deze woedende man zowaar te woord te staan. Het klinkt inderdaad als grootheidswaanzin maar met de ongekende wijsheid die in deze gesprekken schuilt en de praktische toepassingen die het boek je geeft is het zelfs de moeite waard om het te lezen als je de hele premisse van dit boek niet voor waar aanneemt.

In ‘Wat God Zei’ behandelt Walsch de 25 belangrijkste boodschappen die hij in zijn eerste boekenreeks aldus van God heeft ontvangen en wat God vooral lijkt te willen zeggen is dat we hem totaal niet begrepen hebben. Walsch is een Amerikaan en vergelijkt de God met wie hij contact heeft dan ook met de God uit de Bijbel, die in Amerika de norm is. Deze God is vooral in zijn Oud-Testamentische buien nogal agressief en eerlijk gezegd ook nogal kinderachtig. Hij eist allerlei onzinnige dingen van zijn uitverkoren volk en als ze hieraan niet voldoen volgt zijn onmiddellijke en genadeloze toorn. Daarbij verordonneert hij het met de grond gelijkmaken van hele steden waarbij ook alle kinderen vermoord dienen te worden.  Het christendom, de islam en het jodendom hebben allen een dergelijke afgescheiden God die op hoge toon dingen verlangt van zijn volgelingen. Het is een God die een basis legt voor disfunctionele religies en de uitwassen hiervan hebben we als mensheid ook aan den lijve ondervonden middels oorlogen maar ook middels getraumatiseerde kinderen en vrouwen.

De basis voor de boeken van Neale Donald Walsch is gebaseerd op een totaal ander vertrekpunt. God is niet los van alles, maar God is juist in alles en dus ook in ons. In den totale beginne was er alleen pure perfectie en liefde: dit is de status van voordat ons universum ontstond.  Alles was en is in feite liefde (dus heeft Blof zowaar een keer een songtekst die ergens op slaat). Echter, deze pure liefde die gelijkstaat aan God, wilde zichzelf graag op alle mogelijke manieren ervaren. In de gehele breedte van mogelijkheden het ‘zijn’ ervaren. Hierom is de polariteit geschapen: want zonder hoog kun je geen laag ervaren, zonder warm kun je geen koud ervaren, zonder hoop kun je geen wanhoop kennen, zonder verdriet kun je geen vreugde kennen. Zo is ons universum met al deze polariteiten ontstaan zodat God zichzelf op alle mogelijke manieren kan ervaren. Hiervan zijn wij als individuele mensen ook uitingen: we zijn niet afgescheiden van God maar wél afgesplitst. Kortom, we zijn allen als een druppel die een oceaan vormt. We zijn individuele druppels (zielen) maar toch één (God). Wij uiten ons zoals we ons uiten in onze unieke vorm omdat God zichzelf ook op deze unieke manier wil ervaren. Dit beeld van een niet-afgescheiden God die in alles is, is veel meer in lijn met Oosterse religie en filosofie zoals hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme en shintoïsme. En ja, deze religies en filosofieën lijken het dus in zekere zin iets meer bij het rechte eind te hebben. Althans als je de lijn van Neale Donald Walsch volgt. Een lijn die ik graag volg omdat ik de Abrahamitische God (van woestijnreligies a.k.a. christendom, islam en jodendom) in vergelijking met dit volmaakte en liefdevolle opperwezen minder aansprekend vind.

De implicaties van het godbeeld die Neale Donald Walsch vervolgens schetst zijn logischerwijs immens. Het opperwezen (of de creatieve bron) dat wij God noemen is volledig volmaakt en perfect en liefde. Hij/zij heeft dus niets nodig en wij hoeven dit opperwezen dus ook niet tevreden te stellen. Als deze bron al iets nodig zou hebben zou hij dit direct kunnen regelen omdat deze God alles in dit universum beheerst en ís. De kinderachtige God die boos wordt omdat wij hem niet zouden gehoorzamen is zodoende een enorme misvatting. In de ogen van onze bron kunnen we niks fout doen! We hebben als zielen een vrije wil gekregen juist om alle mogelijkheden van het spectrum van de polariteit (dus ook goed/kwaad) te kunnen ervaren. Dat is nu juist het doel van het ontstaan van ons hele universum! In de ogen van deze god is er dus geen goed en kwaad (dit komt ook terug in de filosofie van non-dualisme), alles is een andere uiting van goddelijkheid op de schaal van de polariteit. Uiteraard kun je wel, afhankelijk van je bewustzijn, deze goddelijkheid in onze aardse begrippen op verschillende niveaus tot uiting brengen. We evolueren als zielen langzaam toe naar meer liefdevolle uitingen van onze volmaakte perfectie. In een dergelijk tijdperk zitten we momenteel volgens mij ook als mensheid.

De 25 lessen op basis van dit wereldbeeld zijn allemaal enorm waardevol en dus ook heel praktisch toepasbaar. Ik raad dit boek ten zeerste aan, maar zou eigenlijk iedereen die nieuwsgierig is geworden naar deze bijzondere auteur aanraden om eerst zijn drie boeken ‘Gesprekken met God’ (deel 1 t/m 3) te lezen. Een boekenreeks met een zeer hoge dichtheid aan waardevolle en liefdevolle boodschappen die je kijk op het leven totaal kunnen doen kantelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: